пʼятницю, 15 травня 2020 р.



Тодось Осьмачка - поет "розстріляного Відродження"

До 125-річчя від дня народження митця

6 травня 1895 року на Черкащині народився поет, прозаїк і перекладач Тодось Осьмачка (Осьмачка Теодосій Степанович).

Тодось здобув середню освіту. Писати розпочав ще в школі. Працював учителем у народних школах. Під час Першої світової війни за поему «Думи солдата» був відданий під військово-політичний суд. Але революція внесла свої корективи.
Перша збірка поезій Т. Осьмачки «Круча» з’явилася друком 1922 року. 1925 року виходить друга книжка поезій – «Скитські вогні», яку можна назвати гімном українському степові. У 30-х рр. з початком сталінських репресій намагався перейти західний кордон, але був спійманий, відсидів у Бутирці, Лук’янівській в’язниці, проходив курс примусового лікування в Кирилівській психіатричній лікарні, звідки втік і переховувався в рідному селі. Останньою книгою Т. Осьмачки, яка була надрукована в Україні, була збірка поезій «Клекіт» (1929). Т. Осьмачка серйозно займався перекладацькою діяльністю. Наполегливо вивчав англійську мову і вже в 1930 році переклав Шекспірового «Макбета», а в п’ятдесяті роки завершив переклад «Генріха IV». У 1942 р. переїхав до Львова. 1944 року Т. Осьмачка, як і У. Самчук змушений був емігрувати на Захід. Спочатку він поселився в Німеччині, разом з У. Самчуком брав участь у розбудові нової емігрантської, літературної організації МУР (Мистецький український рух). Теодосій Степанович Осьмачка — автор збірок «Сучасникам» (1943), поеми «Поет» (1947,1954), «Китиці часу» (1953), «Із-під світу» (1954), трьох повістей: «Старший боярин» (1946), «План до двору» (1951), «Ротонда душогубців» (1956). З Німеччини письменник переїхав до США, жив деякий час у Канаді, бував у Франції, мандрував Югославією. Влітку 1961 році на одній із вулиць Мюнхена впав від нервового паралічу. Стараннями друзів його літаком перевозять до США і кладуть на лікування в психіатричну лікарню поблизу Нью-Йорка. Та вийти з госпіталю хворому письменнику, який вимріював нову збірку поезій і афоризмів «Людина між свідомістю і природою», не судилося. 7 вересня 1962 року на 67 році життя Тодось Осьмачка помер. Його поховали на українському цвинтарі в містечку Саут-Баунд-Брук штату Нью-Джерсі, США. У рідному селі одна з вулиць названа ім’ям Осмачки, також встановлено меморіальну дошку. Засновано благодійний Фонд «Тодось Осьмчака», який проводить лірично-поетичні толоки «Хата Осьмачки». 2013 року засновано Премію імені Тодося Осьмачки, першим лауреатом якої став Мирослав Дочинець. ТВОРИ1.       Осьмачка Т. Поезії / Т. Осьмачка ; упоряд. Л. Р. Світайло. – К. : Радянський письменник, 1991. – 251 с. : портр. – (Бібліотека поета).2 . Осьмачка Т. Поезії. Повісті : Старший боярин ; Ротонда душогубців / Т. Осьмачка. – Київ : Наукова думка, 2002. – 421 с. : іл. – (Бібліотека школяра).
3 Осьмачка Т. Ротонда душогубців : оповідання / Т. Осьмачка. – Київ : Український письменник, 2008. – 287 с. 4. Осьмачка Т. Старший боярин / Т. Осьмачка, В. Підмогильний, Стрілець. – Харків : Фоліо, 2013. – 348 с. – (Шкільна бібліотека української та світової літератури).5.  Осьмачка Т. С. Старший боярин : повісті / Т. С. Осьмачка. – Львів : Червона калина, 1998. – 560 с.




  


Немає коментарів:

Дописати коментар